במהלך החיים רובנו עוזבים מקום עבודה לפחות פעם אחת, וזו הזדמנות נהדרת לעשות סדר בכל הכספים שחסכנו ולקבל החלטות עתידיות כמו אם למשוך את כספי הפיצויים, אם לנייד את קרן ההשתלמות ועוד. בשביל שתבינו אילו צעדים הכי חשובים לבצע ומהן ההחלטות שהכי חשוב לקבל- הכנו לכם רשימה של חמשת הדברים החשובים שיש לדאוג להם כשעוברים מקום עבודה.
לדאוג לטופס 161
טופס 161 הינו טופס בו מדווח המעסיק לרשות המיסים על פרישת עובד והוא כולל את כל הסכומים שנחסכו לעובד עד מועד עזיבתו ואת הזכויות העומדות לרשותו. בטופס מציין גם העובד את הבחירה שלו לגבי כספי הפיצויים המגיעים לו ולכן בכל עבודה שאתם עוזבים- תדאגו לקבל טופס 161.

לפדות ימי חופשה וימי מחלה:
במידה ובמועד עזיבת העבודה יש לכם ימי חופשה שלא נוצלו- אתם זכאים לקבל עבורם כסף, פעולה שמתבצעת באופן אוטומטי על ידי המעסיק והסכום מתווסף לתשלום השכר האחרון. בעוד את ימי המחלה שלא ניצלתם לא תוכלו לפדות בכסף- כן תוכלו להכניס אותם כחלק מכספי הפיצויים בעת הפרישה לכן חשוב שתוודאו שפדיון ימי החופשה נכנס לתלוש השכר ושפדיון ימי המחלה נכלל בטופס 161 למרות שלא נכנס לתלוש השכר.
לקבל החלטה בנוגע לכספי הפיצויים:
רבים חושבים שמשיכת כספי הפיצויים במועד עזיבת עבודה הוא נוהל רגיל אך מדובר בטעות נפוצה שכן משיכה של כספי הפיצויים טרם הזמן עלולה להקטין את הפנסיה שלכם בכ-40% ולכן אם אין סיבה מספיק טובה, עדיף להימנע מכך.
על כל שנת עבודה אתם זכאים לפיצויים הפטורים ממס עד לתקרה של 13,750 ₪ (נכון לשנת 2025) אך על היתרה תשלמו מס. לכן, כאשר אתם מחליטים לעזוב מקום עבודה עליהם לקבל החלטה אם למשוך את הכספים ולקבל פטור ממס עד תקרת הפטור ועל השאר לשלם מס, או להשאיר את הפיצויים בכספים המיועדים לפנסיה שלכם. לפני קבלת ההחלטה אנחנו ממליצים בחום להתייעץ עם איש מקצוע וזאת על מנת לבדוק אפשרויות להפחתת המס ומיקסום הסכום שתקבלו.
אפשרות נוספת היא לבצע התחשבנות מס כלומר- לא למשוך את הכספים אלא להעביר אותם (בניכוי מס) לחשבון חיסכון חדש בקופת גמל שם תוכלו למשוך אותם בכל עת עם תשלום מס רווח הון של 25% על הרווח הריאלי.
לשמור על הזכויות בקרן הפנסיה:
חלק מהתשלומים החודשיים לקרן הפנסיה משמשים לתשלום הפרמיה עבור הביטוח שלכם- במקרים של אובדן כושר עבודה או חלילה מוות. כאשר אתם מסיימים לעבוד במקום מסוים נפסקות גם ההפקדות הקבועות לקרן הפנסיה ואתם עלולים למצוא את עצמכם ללא כיסוי ביטוחי. אם עברו חמישה חודשים מעזיבת העבודה שלכם וטרם מצאתם מקום עבודה חדש חשוב שתסדירו את תשלום הפרמיה באופן עצמאי. להסדר זה קוראים הסדר ריסק והוא מאפשר לכם להפקיד באופן עצמאי לקרן הפנסיה לתקופה של עד 19 חודשים. גם במקרה זה חשוב מאוד להתייעץ עם אנשי מקצוע וגם בשאלה זו אנחנו כאן עבורכם.

לעדכן במקום החדש שיש לכם קרן פנסיה
התחלתם לעבוד במקום חדש? בשעה טובה! כדי לשמור על קצף ביטוחי חשוב שתעדכנו בהקדם את המעסיק החדש בפרטי קרן הפנסיה שלכם בכדי שיוכלו להמשיך את ההפקדות.
במידה והיה לכם חיסכון פנסיוני בעבודה הקודמת, על המעסיק החדש להפקיד לכם לקרן הפנסיה הקיימת תוך 3 חודשים מהיום בו התחלתם את העבודה או בתום שנות המס- המוקדם מביניהם, באופן רטרואקטיבי למועד תחילת ההעסקה. במידה ולא היה לכם חיסכון פנסיוני קודם, על המעסיק להתחיל להפקיד עבורכם בקרן החדשה בתוך חצי שנה ממועד תחילת ההעסקה אך ללא הפקדה רטרואקטיבית.
אין חובה להמשיך ולהפקיד באותה קרן פנסיה וזו הזדמנות נהדרת לבדוק את קרן הפנסיה שלכם ולהחליט אם לבצע שינויים במסלולים ואם יש צורך בניהול שונה של ההשקעות.
אנחנו פה עבורכם בכל שאלה והתלבטות, המון הצלחה במקום העבודה החדש!